Looptherapie bij Claudicatio Intermittens
Looptraining: Met motivatie, wilskracht en doorzettingsvermogen komt u (meters) verder! De nummer 1 behandeling!
Wat zijn etalagebenen?
Heeft u een krampachtige pijn in de benen na een tijdje lopen? En lijkt verder lopen niet meer mogelijk? Gelukkig, na een paar minuten rust is het weer over. De arts geeft aan dat u ‘etalagebenen’ heeft. Ga met een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag met looptraining!
Etalagebenen? Deze term is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen rusten. Zij kijken in de etalage van een winkel. De medische term voor deze aandoening is claudicatio intermittens. Artsen gebruiken ook wel de term perifeer arterieel vaatlijden (PAV).
Waar komt de pijn in de benen vandaan?
De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. In de loop van de jaren kan slagaderverkalking (medische term: atherosclerose) vernauwingen of verstoppingen in de slagaders veroorzaken. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan; een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan er minder bloed passeren. Door de beschadiging en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen zich bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een vat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt pijn in het been. Met rust verdwijnt de pijn weer. Pijn bij lopen is de belangrijkste klacht bij een vernauwing van de beenslagaders. Na een eindje lopen krijgt u last van een krampachtige pijn in een been. De pijn zit meestal in de kuit, maar kan ook voorkomen in de bovenbenen of de bilspieren. Dit is afhankelijk op welke plaats de vernauwing zich bevindt. Sommige mensen hebben alleen last na een flink eind lopen.
Werkwijze
De fysiotherapeut bespreekt uw klachten en met name uw (beperkte) bewegingsmogelijkheden. Ter ondersteuning maakt de fysiotherapeut gebruik van een aantal vragenlijsten. Voor het vaststellen van uw maximale loopafstand en conditie, doet u een test op de loopband. Dit onderzoek wordt gedurende de trainingsperiode regelmatig herhaald om het effect van de looptraining te bepalen. Op basis van de resultaten van de looptest en uw klachtenpatroon stelt de fysiotherapeut samen met u een persoonlijk trainingsschema op. De eerste weken wordt u intensief begeleid, zo’n 2 tot 3 keer per week. Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit fietsen, spierversterkende oefeningen en scholing van het looppatroon. Daarna wordt de begeleiding langzaam afgebouwd en gaat u zelfstandig trainen. Dit zelfstandig trainen gaat volgens een vooraf opgezet trainingsschema. Voor het behoud van het behaalde resultaat is het uitermate belangrijk om dit trainingsschema dagelijks te onderhouden en een gezonde leefstijl te ontwikkelen.
Ga voor het beste!
Looptraining heeft het beste resultaat als u onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut aan de slag gaat. Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten!
De vergoeding voor fysiotherapie in 2015 uit de basisverzekering wordt beperkt voor chronische aandoeningen. Perifeer arterieel vaatlijden of ‘etalagebenen’ wordt gezien als chronische aandoening voor de zorgverzekeraar. Ook in 2015 moeten mensen met etalagebenen de eerste 20 behandelingen gesuperviseerde looptherapie zelf betalen of wordt de behandeling (deels) vanuit de aanvullende verzekering vergoed. Vanaf de 21e behandeling wordt de therapie vergoed uit de basisverzekering. Zorgverzekeraars Achmea, CZ en Zorg en Zekerheid stellen hierbij de eis dat de looptraining gevolgd wordt bij een bij Chronisch Zorgnet aangesloten therapeut.
Bent u aanvullend verzekerd? Door een aanvullende verzekering af te sluiten worden de eerste 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering betaald. Dit is wel afhankelijk van de polisvoorwaarden van de afgesloten aanvullende verzekering. Het overzicht van vergoedingen voor looptraining kunt u nalezen in de polisvoorwaarden, die u van uw verzekeraar hebt gekregen. Let u goed op hoeveel fysiotherapiebehandelingen u vergoedt krijgt in uw aanvullende verzekering. Het is namelijk goed mogelijk dat u wel aanvullend verzekerd bent, maar bijvoorbeeld slechts 8 behandelingen vergoed krijgt van uw verzekeraar. De volgende 12 behandelingen dient u dan zelf te betalen. De behandelingen ná de 20e behandeling worden dan vergoed uit de Lijst Chronische Fysiotherapie, voor maximaal 1 jaar.
Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid heeft (als enige zorgverzekeraar in Nederland) een extra vergoeding opgenomen in de polisvoorwaarden. Dit betekent dat uw fysiotherapiebehandeling voor etalagebenen volledig vergoed wordt bij iedere aanvullende verzekering. U dient de behandeling wel bij een fysiotherapeut te volgen die is aangesloten bij ClaudicatioNet. Per 2015 biedt Achmea een Basis Plus Module aan waarbij u voor een klein bedrag per maand de 1e 20 behandelingen vergoed krijgt.
Zijn er toch nog onduidelijkheden of vragen betreffende uw zorgverzekering?
Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
Looptherapie in het kort
1) Vergroot de afstand waarop u zonder pijn kunt lopen!
2) Het is belangrijk dat u het lopen blijft volhouden, neem de beslissing om de rest van uw leven structureel tijd in te ruimen voor looptraining
3) Lopen leidt in de meeste gevallen tot betere resultaten op lange termijn dan dotteren!
4) Bent u op zoek naar een gecertificeerde fysiotherapeut voor looptherapie? Bij ons bent u aan het juiste adres!
Voor deelname aan de looptraining heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of medisch specialist.
Verbeter uw loopafstand, fysieke activiteit en kwaliteit van leven door een actieve leefstijl!
Maandag | 8:30 - 22:00 |
Dinsdag | 13.00-17.30 |
Woensdag | 08:30 - 14:00 |
Donderdag | 09:00 - 17:30 |
Vrijdag | 08:30 - 14:30 |
Zaterdag | 's ochtends in overleg |
Zondag | gesloten |